Gezondheid en zorg
Verkiezingsprogramma

Gezondheid en zorg

Sinds 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de wmo en de jeugdzorg. Deze taken zijn dan wel  naar de gemeente gegaan, maar met te weinig geld. De PvdA vindt dat het beperkte budget nooit een belemmering mag zijn om de zorg te leveren die nodig is. Iedereen moet daarop kunnen rekenen. Niet op basis van wie je bent, maar op basis van wat je nodig hebt.

Welzijn, preventie en gezondheid staan voorop. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We ondersteunen mensen om gezonder en gelukkiger te leven en zetten daarom in op gezondheid, welzijn en preventie.

Het is onverteerbaar, dat ook in Nieuwegein, de sociaaleconomische ongelijkheid leidt tot grote verschillen in levensverwachting en de mate, waarin we gezond blijven als we ouder worden. Mensen met de hoogste inkomens leven gemiddeld 7,5 jaar langer dan mensen met  de laagste inkomens, terwijl het verschil in het aantal gezonde levensjaren ruim 18 jaar is. Dat zijn cijfers om stil van te worden. Wie in armoede leeft, is vaker ongezond en kinderen, die in armoede opgroeien, hebben vaker een ongezonde levensstijl. Dat moet anders.

Wij streven naar een samenleving waarin iedereen kan meedoen op basis van zijn of haar interesses en talenten. Tegelijkertijd weten we heel goed dat het niet iedereen lukt om zelfstandig mee te doen.

Wie tijdelijk of permanent zorg of ondersteuning nodig heeft, krijgt van de gemeente die zorg op maat. Niet iedereen kan immers een beroep doen op de eigen kracht of het eigen netwerk. Zelfredzaamheid kan moeilijk zijn, bijvoorbeeld voor mensen met psychische problematiek of dementie. Informele  hulp is niet altijd beschikbaar: soms ontbreekt een sociaal netwerk. Of het kan het moeilijk zijn om hulp te vragen. Daarnaast zijn veel mantelzorgers overbelast.Een aanpak moet dan ook passen bij de persoonlijke situatie van het individu.

De PvdA gaat uit van het vertrouwen in de zorg- en welzijnsprofessionals en ziet er lokaal op toe, dat wij met zorgaanbieders werken, die niet gaan voor winstmaximalisatie, maar voor goede zorg. Niet de markt, maar de mens staat in onze visie centraal.

Bewoners in onze stad kunnen bij Geynwijs terecht voor de zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. Geynwijs biedt ondersteuning en wijst de weg bij vragen over opvoeden, sociale contacten, zorg, wonen, het organiseren van het dagelijks leven (zoals een gestructureerd huishouden of de administratie). De sociaal professional van Geynwijs geeft informatie, advies en ondersteuning om samen met de client een antwoord op de ondersteuningsvraag te vinden. Geynwijs werkt samen met veel verschillende organisaties zoals vrijwilligersorganisaties, Steunpunt Mantelzorg, huisartsen, wijkverpleging, Werk en Inkomen Lekstroom, scholen en zorgaanbieders. Onze gemeente heeft de regie over Geynwijs met succes naar zich toe gehaald. Evaluaties laten zien dat inwoners Geynwijs steeds beter waarderen.

Mantelzorgers zijn de stille helden van onze samenleving: wij  kunnen niet zonder hen. De inzet van mantelzorgers varieert van 24/7 zorg voor iemand, tot af en toe een boodschap doen voor de buurman en alles daar tussenin. Al die vormen van mantelzorg zijn onmisbaar. Mensen steken vaak veel energie, liefde en passie in hun zorg, maar tegelijkertijd kan intensieve mantelzorg ongelooflijk zwaar zijn. Daarom ondersteunen en ontlasten we mantelzorgers via het Nieuwegeinse Steunpunt Mantelzorg.


 

Gezond leven

  • Gezondheidsverschillen die voortkomen uit sociaaleconomische verschillen zijn niet acceptabel. In samenwerking met zorgverzekeraars pakken we die verschillen aan.

  • We zetten in op vroegtijdige signalering en aanpak, waardoor we aanwezige problemen niet onnodig vergroten en zo spoedig mogelijk proberen op te lossen. Goede samenwerking tussen gemeente, verloskundigen, consultatiebureaus, scholen, gezondheidscentra en Geynwijs is cruciaal om dat waar te maken.

  • We willen de GGD terugbrengen naar de wijken van Nieuwegein, met taken als consultatiebureaus, rijksvaccinatieprogramma, schoolartsen en Openbare Geestelijke Gezondheidszorg.

  • Via basisvoorzieningen voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar (kindcentra) houden we niet alleen de gezondheid van kinderen in de gaten, maar ondersteunen we kinderen en hun ouders bij gezond leven. Hier kunnen de kinderen ook worden getest op hun gehoor en zicht, en worden de inentingen gegeven. In deze kindcentra worden achterstanden vroegtijdig gesignaleerd en kan, waar dat nodig is, zo vroeg mogelijk extra ondersteuning geboden worden in samenwerking met jeugdgezondheidszorg, de ggd, Geynwijs op School en natuurlijk Profipendi, het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs.

  • We ondersteunen de aanleg van hardloop-, fiets- en wandelroutes en het plaatsen van fitnessapparatuur en veilige speeltoestellen in buurten en wijken. Daarnaast zorgen we voor voldoende speeltuinen en speelplekken, waar kinderen kunnen bewegen en spelen. We onderzoeken de haalbaarheid van de uitbreiding van het aantal watertappunten op deze plek Ook passen we de richtlijnen van de ‘Rookvrije generatie’ toe.

  • Het alcohol- en drugsgebruik is in onze gemeente al jaren te hoog. In het voortgezet onderwijs blijven we daarom voorlichten over de gevaren van (synthetische) drugs. Waar nodig bieden we begeleiding om te voorkomen dat incidenteel gebruik leidt tot een verslaving. We pakken problemen aan in samenwerking met scholen, welzijnswerkers en politie. Ook verbieden we in onze gemeente de verkoop van lachgas via de APV en we lichten jongeren voor over de schadelijke effecten van deze drug. Daarnaast monitoren we het drugsgebruik structureel via periodiek drinkwateronderzoek en vragen Jellinek om op basis van de resultaten aan de slag te gaan met actieve preventie, voorlichting en behandeling.

Toegankelijke, laagdrempelige en betaalbare zorg voor iedereen

  • Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft.

  • We zoeken naar mogelijkheden om de budgetten voor wmo, wlz en de ziektekostenverzekering zoveel mogelijk gecombineerd en ontschot in te zetten. Dit doen we samen met zorgverzekeraars en het zorgkantoor.

  • Onze gemeente neemt de vrijheid om op zoek te gaan naar manieren om het abonnementstarief in de wmo weer afhankelijk te maken van het inkomen.

  • Het moet voor elke inwoner duidelijk zijn, waar je met je zorgvraag terecht kunt. Daarom organiseren we de toegang tot zorg zo eenvoudig en dichtbij mogelijk. Dit wordt duidelijk zichtbaar gemaakt via de Sociale Kaart. Ook worden verschillende informatiepunten, bijvoorbeeld op de buurtpleinen, ingericht waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen: van financiën tot zorg en van huisvesting tot de aanschaf van hulpmiddelen. Als mensen zelf niet meer de deur uit kunnen, worden zij thuis bezocht.

  • Voldoende professioneel personeel bij Geynwijs moet er voor zorgen dat de organisatie snel en daadkrachtig kan reageren op zorgvragen (binnen 48 uur teruggebeld, binnen twee weken een keukentafelgesprek en binnen 4 tot 8 weken een plan op tafel. Eenvoudige vragen handelen we snel zonder uitgebreid plan af). Effectiviteit is daarbij belangrijker dan strikte toepassing van regels. We investeren in een betere samenwerking met verschillende organisaties zoals vrijwilligersorganisaties, Steunpunt Mantelzorg, huisartsen, wijkverpleging, Werk en Inkomen Lekstroom, scholen en zorgaanbieders. En we maken gebruik van ervaringsdeskundigen.

  • We gaan uit van een brede aanpak (één gezin, één plan, één regisseur) als dat zinvol is. Bij deze aanpak hebben ouders en kinderen een doorslaggevende stem. Alleen als de veiligheid en het gezondheidsperspectief voor het kind, de jongere of een ander gezinslid in het geding komt, wijken we daarvan af. Ook privacyregels mogen nooit een belemmering zijn om een eind te maken aan onveilige situaties voor kinderen.

  • In alle vormen van ondersteuning, toegang tot voorzieningen, regelingen en communicatie houden we rekening met laaggeletterden en mensen met een beperking. Wanneer dat niet het geval is, verbeteren we dat zo snel mogelijk.

  • We doen er alles aan om met zorgmijders in contact te komen. Onze mensen in de wijken leggen actief contact met inwoners en wachten niet tot het laatste moment om te ondersteunen.

  • We zorgen dat onafhankelijke cliëntondersteuning voor iedere inwoner beschikbaar blijft.

  • Een goede relatie tussen de ggz en de sociale werkvoorziening is belang We zetten werk in als medicijn, zodat mensen door kunnen stromen van de wmo-dagbesteding naar de arbeidsmatige dagbesteding. En laat het duidelijk zijn dat werk moet lonen.

  • Bij de inkoop van zorg staat de kwaliteit van de ondersteuning en de bereidheid tot samenwerking centraal. We maken het aanbod overzichtelijk voor onze inwoners en zorgen ervoor dat iedereen voldoende keuzevrijheid heeft, bijvoorbeeld door maximale inzet van pgb.

  • We treden hard op bij fraude met pgb’s of ‘pseudo’ zorg door malafide zorgcowboys.

  • Voortdurend blijven we meten of, en op welke wijze, de zorgverlening in Nieuwegein bijdraagt aan het verbeteren van het leven van mensen. Dat doen we door meerjarig de effecten van de zorg wetenschappelijk te laten onderzoeken.

  • De Adviesraad Sociaal Domein is voor de gemeente het klankbord om regelmatig trends en ontwikkelingen te bespreken.

Ondersteuning

  • We Investeren in het steunpunt mantelzorg, onder andere door inzet van de mantelzorgmakelaar. Voor mantelzorg kies je niet, mantelzorg overkomt je. Veel mantelzorgers raken sluipenderwijs overbelast. Kinderen onder de 18 jaar zijn geen mantelzorgers en mogen bij de inschatting van iemand’s sociaal netwerk ook nooit als zodanig gezien worden.

  • We investeren meer in respijtzorg, zodat familieleden en partners met mantelzorgtaken toch op vakantie kunnen of even op adem kunnen komen. We maken respijtzorg mogelijk door te starten met een respijthuis, waar mensen tijdelijk liefdevol opgevangen kunnen worden zodat de mantelzorger wat tijd voor zichzelf heeft.

  • We ondersteunen de PGB-houders en zorgen dat de administratieve lasten zo laag mogelijk blijven, ook wanneer dat moeilijker ligt bijvoorbeeld bij werken met een PGB.

  • We ondersteunen vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties via het vrijwilligershuis. Nieuwegein kent een groot aantal mensen dat vrijwilligerswerk wil Zij verdienen waardering en de beste ondersteuning. We houden de vrijwilligersvergoeding voor vrijwilligersorganisaties in de zorg in stand.

  • Mensen wonen zo lang mogelijk thuis in hun eigen wijk. Tegelijkertijd zien we dat bij ouderen eenzaamheid en vaak ook gezondheidsklachten, waaronder dementie, vaker voorkomen. Het bestrijden van eenzaamheid zien we als onze maatschappelijke opgave. Inzet van het maximum aantal uren huishoudelijke hulp is daarbij niet altijd de beste oplossing, we kijken liever naar andere oplossingen, zoals wekelijks huisbezoek, als het om ondersteuning bij eenzaamheid gaat.

  • We nemen met onze partners het initiatief tot een lokale alliantie tegen eenzaamheid. We maken daarbij gebruik van goede voorbeelden uit het actieprogramma ‘Een tegen eenzaamheid’. We faciliteren en ondersteunen initiatieven uit de stad, zoals bijvoorbeeld wijkcirkels waarbij mensen in vergelijkbare situaties elkaar wederzijds kunnen ondersteunen. We zorgen voor laagdrempelige ontmoetingsplekken en activiteiten op de buurtpleinen. Ook zetten we Geins Geluk hiervoor in.

  • Om wonen en zorg te verbinden smeden we coalities met kernpartners, zoals de woningcorporaties, ggz, ZorgSpectrum, Santé Partners en andere hulpverlenende instellingen.

Deel dit