Een schone, duurzame en eerlijke koers is nodig. In de komende jaren zetten we in Nieuwegein alles op alles om de nu al merkbare gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, heftige regenbuien en langdurige droogte zo goed als mogelijk op te vangen. Nieuwegein is in 2040 energieneutraal én klimaatbestendig.
De energietransitie biedt volop kansen: voor schone lucht, betere huizen, betaalbare energielasten en meer werkgelegenheid. Maar om daar te komen zijn er investeringen nodig. In onze gemeente kiezen we ervoor om de kosten en de opbrengsten eerlijk te verdelen en voorkomen we dat de energietransitie de ongelijkheid vergroot. De gemeente pakt de regie om inwoners te helpen bij het maken van keuzes in de uitvoering en zonnodig door financiële bij te springen.
Duurzaamheid enkel en alleen benaderen vanuit een kosten-batenanalyse is onverstandig. Nu zien we dat huishoudens met hoge inkomens hun huis met subsidies kunnen verduurzamen, terwijl gezinnen met lage inkomens in hun woning met hoge energielasten achterblijven.
Dat is oneerlijk en funest voor het draagvlak. Duurzaamheid en klimaat mogen nooit leiden tot een tweedeling tussen klimaatwinnaars en -verliezers. We willen dat iedereen mee kan doen en iedereen mee profiteert. Daarom maken we afspraken met woningcorporaties om hun sociale huurwoningen zo snel mogelijk te verduurzamen en helpen we mensen die het verduurzamen van hun woning niet zelf kunnen betalen.
We geloven daarbij in de kracht van het collectief en van de buurt. Daarom werken we wijkgericht, leggen we op een slimme manier warmtenetten aan en zorgen we ervoor dat een groot gedeelte van de opbrengsten van de duurzame energieopwekking en warmtenetten terecht komt bij de lokale gemeenschap. Onze energietransitie zal eerlijk zijn.
Iedereen profiteert mee
-
We werken samen met inwoners en energieambassadeurs, onder andere van Energie-N, die vooropgaan in het verduurzamen van hun huis. We gaan samen met hen de wijken in om de buren te stimuleren ook te verduurzamen.
-
We bouwen een woning om tot voorbeeldwoning om aan onze inwoners te kunnen laten zien wat de energietransitie inhoudt, welke voordelen verduurzaming kan bieden en welke kosten ermee gemoeid zijn.
-
De gemeente verstrekt leningen om eigenaren van woningen te helpen bij de financiering van de isolatie of het plaatsen van zonnepanelen. Terugbetaling kan via de besparing op de energielasten.
-
Mensen met een laag inkomen en een goedkope (vaak slecht geïsoleerde) koopwoning kunnen aanvullend subsidie aanvragen om de woning te verduurzamen.
-
Wij helpen huishoudens met lage inkomens om hun energielasten te verlagen. Met kleine ingrepen kunnen onze inwoners vaak al energie besparen. We delen aan ieder huishouden met een Nieuwegein Stadspas een energiebox uit met duurzame producten.
-
We willen in onze gemeente naar een circulaire economie, waar al het afval hergebruikt wordt. Daarom scheiden inwoners papier, gft en restafval aan huis. Als we dit goed doen, blijft de afvalstoffenheffing beheersbaar.
-
We gaan door met het duurzaamheidsloket en breiden de openingstijden uit. Hier adviseren we ondernemende inwoners, die samen een energiecoöperatie willen oprichten. Maar ook kunnen inwoners hier terecht voor alle informatie over verduurzaming van de eigen woning, inclusief subsidie- en financieringsregelingen.
Een buurtgerichte aanpak
-
Tijdens een Betere Buurtenproject pakken we meteen ook de straat aan. We zorgen ervoor dat er meer groen wordt aangelegd, zodat de hittestress afneemt, en verbeteren de doorwatering, zodat de wateroverlast bij hevige regenbuien verdwijnt.
-
We kiezen voor een buurtgerichte aanpak, brengen de verduurzamingsopgave op buurtniveau in kaart en bekijken op buurtniveau wat er bij wie moet gebeuren. De komende jaren starten we met de uitvoeringsplannen van de Transitievisie Warmte. We kijken samen met inwoners wat er nodig is om tot het beste alternatief voor gas te komen, welke verduurzamingsinvesteringen daarvoor nodig zijn en hoe de uitvoering gerealiseerd moet worden. Zo nodig springt de gemeente financieel bij.
-
Voor woningen die nog niet in een gebied vallen waar de collectieve aanpak is gestart, haken we aan bij rijksregelingen voor individuele verduurzaming van de woningen. Voor wie ondanks de rijksregelingen die investering niet kan doen, stellen we een nieuwe subsidie- en financieringsregeling in.
-
Samenwerking is bij deze enorme opgave belangrijk. Als een woningcorporatie in een buurt gaat verduurzamen, maken we de afspraak dat zij omliggende woningen benaderen met een aanbod om mee te doen. Zo kan de hele buurt samen besparen op de kosten.
-
Meer groen in de tuin, op eigen terrein en in de openbare ruimte dragen bij aan een klimaatbestendig Nieuwegein. We stellen een subsidieregeling in zodat inwoners tegels kunnen afvoeren, de regenpijp naar eigen terrein kunnen leiden of een regenton kunnen aanschaffen. Zo kan iedereen een bijdrage leveren aan een duurzame stad.
-
Bijplaatsen en dumping van afval moeten we verder terugdringen, want iedereen verdient een schone buurt. Naast controle, dragen afvaltuintjes, het gratis ophalen van grof afval en het kosteloos aanbieden van asbest bij aan een gezamenlijke oplossing.
Het goede voorbeeld geven
-
We spreken in de regionale energiestrategie af dat er de komende jaren zonneweides en meer zonnepanelen op gebouwen worden aangelegd.
-
We leggen op alle geschikte daken van onze gemeentelijke gebouwen, zoals scholen en sportzalen, zonnepanelen.
-
In Nieuwegein zijn nog honderden platte daken op bedrijfsgebouwen waar zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Deze daken kunnen en moeten we benutten om meer duurzame energie op te wekken.
-
Bij de nieuwbouw van bedrijven nemen we strenge duurzaamheidseisen op: nieuwe bedrijven zijn energiezuinig gebouwd, wekken hun eigen energie op en hebben een uitstekende waterberging.
-
We voeren een duurzaamheidstoets bij ons inkoop- en aanbestedingsbeleid in. Voortaan koopt de gemeente alleen nog in bij partijen, die circulair en duurzaam werken.
-
In Nieuwegein staan nu vijf windturbines die een flinke bijdrage leveren aan onze duurzame energieopwekking. Wat ons betreft zijn nieuwe zoeklocaties voor windenergie alleen kansrijk langs de A27 en het Lekkanaal.
-
In samenwerking met het waterschap gaan we het opvangen van regenwater verbeteren op de plekken waar bij een hevige regenbui veel overlast ontstaat.
-
We zijn tegen de bouw van meer biomassacentrales in de regio en kiezen in onze buurten voor duurzame alternatieven, zoals een aansluiting op het warmtenet of een gezamenlijk koude- warmteopslag. Dat warmtenet moet uiteraard zelf ook duurzaam worden.
-
We blijven de mogelijkheden naar duurzame oplossingen zoals aardwarmte onderzoeken. Daarbij gelden strenge voorwaarden op het gebied van veiligheid, kosten en transparantie over de te maken keuzes. De winning van goede kwaliteit drinkwater mag daarbij nooit in gevaar komen.