Iedereen in Nieuwegein heeft recht op een veilige leefomgeving. Wanneer je je onveilig voelt in je eigen huis of als je de straat op gaat, heb je geen eerlijke kans op een fijn leven.
Veiligheid is een basisbehoefte, die voor de meesten van ons gelukkig een vanzelfsprekendheid is. Maar juist in de buurten waar de inwoners het al zwaar hebben, is het dat niet altijd. Er zijn plekken in de stad waar sprake is van een groter risico op woninginbraken, vandalisme en achterstallig onderhoud. We moeten voorkomen dat inwoners in aanraking komen met criminaliteit en dat jongeren kiezen voor de verlokkingen van het snelle geld van de drugscriminaliteit.
We kiezen voor een ambitieuze en brede aanpak. Preventie gaat hand in hand met handhaving. We geloven in de kracht van de buurt en haar inwoners, en gaan samen met hen de problemen te lijf. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We bieden kwetsbare jongeren daarom een wenkend perspectief, zorgen voor goede voorlichting en voorkomen samen met ouders, jongerenwerkers, jeugdhulp en de scholen, dat kwetsbare jongeren het verkeerde pad kiezen.
Om dat voor elkaar te boksen, investeren we een in een fijnmazig netwerk, waar professionals, jongerenwerkers, buurtbewoners, ouders, handhavers en de gemeente, de ogen en oren zijn van wat er onder de jongeren en in de buurt speelt. Een sterke gemeente kan niet zonder sterke inwoners.
Zonder vertrouwen in de overheid is handhaving niet mogelijk, zonder perspectief zullen kwetsbare jongeren vaker voor het snelle criminele geld gaan en zonder betrokken bewoners wordt een buurt nooit een veilige en fijne plek om in te wonen.
Alleen in een veilige buurt kan je jezelf ontplooien en een fijn leven leiden. Daarom gaan we de komende periode alles doen om ondermijnende criminaliteit te bestrijden, onveilige buurten te verbeteren en kansarme jongeren perspectief te bieden.
Een veilige omgeving voor iedereen
-
We investeren extra in de meest kwetsbare wijken, omdat daar de meeste woninginbraken zijn, de onveiligheid op straat het grootst is, vandalisme het meest zichtbaar is en de drugscriminaliteit voor de meeste ontwrichting zorgt. Via het programma Leefbaarheid en Veiligheid kunnen we met middelen vanuit het Rijk in de meest kwetsbare buurten maximaal inzetten op participatie, jeugd en jongeren, veiligheid en leefbaarheid.
-
We betrekken inwoners, zowel ouders als jongeren, bij het mooier en veiliger maken van de eigen buurt en bij het inrichten van de buurt, zodat iedereen daar een eigen plek heeft. Hierdoor wordt de buurt van iedereen en is dit een plek om trots op te zijn.
-
De gemeente maakt samen met bewoners voor elke buurt een buurtplan. Daarin staan de gezamenlijke doelstellingen voor veiligheid en leefbaarheid.
-
Onze boa’s hebben een grote rol in de veiligheidsbeleving in onze buurten en wijken. Een goede bereikbaarheid van de boa’s kan daar extra aan bijdragen.
-
Geweld achter de voordeur pakken we aan. Het melden van huiselijk geweld maken we laagdrempeliger. Voor slachtoffers komt er meer opvangcapaciteit. Privacy mag nooit een reden zijn om een situatie van kindermishandeling of huiselijk geweld voort te laten bestaan.
-
Cybercriminelen worden steeds handiger en maken met name ouderen steeds meer geld afhandig. In samenwerking met politie en de ouderenzorginstellingen zetten we in op goede voorlichting en voorkomen we dat ouderen slachtoffer worden van slinkse oplichters.
Voorkomen is beter dan genezen
-
We willen jongeren perspectief bieden en grijpen meteen in als dat nodig is, want voorkomen is beter dan genezen.
-
Het buurt- en jongerenwerk staat in nauw contact met de gemeente, het onderwijs, de jeugdzorg en de politie. We investeren daarom per direct in (veel) meer jongerenwerk op straat. De gemeente heeft een coördinerende rol.
-
Bij het jongeren- en buurtwerk hebben we in het bijzonder oog voor kinderen uit gezinnen, waar het oudste kind in de criminaliteit is beland. We zoeken ouders op en proberen samen met hen te voorkomen dat meer van hun kinderen op het verkeerde pad raken.
-
Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal minder snel op het verkeerde pad raken. Daarom gaan we met ouders het gesprek aan en bieden we hulp wanneer het verkeerd dreigt te gaan.
-
Jongeren worden vaak op heel jonge leeftijd geronseld door criminelen. We hebben daar oog voor en proberen jongeren daarvoor met gerichte voorlichting op de (basis)scholen te behoeden. Eerlijk snel geld bestaat niet en als je er eenmaal inzit, kom je er niet makkelijk meer uit.
-
We zetten in op preventie bij radicaliserende jongeren en ondersteunen ouders, docenten en jongerenwerkers bij het herkennen én voorkomen van radicalisering onder jongeren. Zo voorkomen we een nieuwe generatie die vatbaar is voor complottheorieën, theologische ontsporingen en politieke machtsfantasieën. Betrokkenheid bij onze democratie en rechtsstaat zorgt dat jongeren weerbaar zijn.
-
We bieden jongeren een wenkend perspectief en laten met aansprekende voorbeelden zien dat ze heel goed op de maatschappelijke ladder kunnen klimmen. Daarvoor is het belangrijk om obstakels, zoals stagediscriminatie, weg te nemen.
-
We sluiten met de ex-probleemjongeren een sociaal contract af. Zij geven gastlessen op school om de jongeren van nu te ontmoedigen om hun eerdere misstappen op het criminele pad te volgen.
-
Op scholen en in het jongerenwerk blijven we voorlichten over de gevaren van onder andere loverboys en sexting. In samenwerking met het onderwijs, de jeugdhulp en ouders grijpen we vroegtijdig in wanneer het mis dreigt te gaan.