PvdA wil inclusiebeleid ook inclusiever

16 december 2022

De PvdA kreeg tijdens de raadsvergadering van 15 december van wethouder Schouten de toezegging dat ervaringsdeskundigen beter worden betrokken bij het inclusiebeleid. Nieuwegein wil een inclusieve gemeente zijn en blijven en hierin verder door ontwikkelen.

PvdA-raadslid Emiel Holtermann is blij met deze toezegging. “De wethouder moet niet alleen actief op zoek naar mensen met ervaringen op het gebied van inclusie, maar deze groepen ook betrekken bij het maken en evalueren van de uitvoeringsplannen.” Zo krijgen bijvoorbeeld mensen met lichamelijke of mentale beperkingen en chronische ziekten, mensen met een verschillende huidskleur of lhbtiq+’ers een belangrijke stem in het beleid.

In kleine groepen en een veilige omgeving kunnen het beleid, de resultaten van tevredenheidsonderzoek, enquêtes, en ervaringen met diversiteit en inclusie aan de orde komen. “Hiermee is te achterhalen in hoeverre zij zich binnen onze gemeente veilig voelen, zichzelf kunnen zijn en of er sprake is van discriminatie, pestgedrag en uitsluiting. Maar ook of voorzieningen voldoende toegankelijk zijn en er voldoende plek is voor ontmoeting.

Door dit systematisch te vragen kan inzicht worden verkregen in patronen of processen die een inclusieve stad belemmeren. Daar ligt dan een mooie kans voor verbetering. En om die vervolgacties gaat het”, volgens Holtermann.

Ook kreeg de PvdA brede steun in de raad om de doelen van het inclusiebeleid helder te formuleren. “Een raad dat streeft een inclusieve gemeente te willen zijn en daarvoor kaders vaststelt, wil ook weten wat hiervan de resultaten zijn en wat het beleid in de praktijk oplevert. Door het meten en monitoren van de doelen voor diversiteit en inclusie krijgen we pas zicht op successen en knelpunten”, aldus het PvdA-raadslid.