Een doorgaande fietsroute heeft geen stoplichten!

24 februari 2018

 

De Raad van Nieuwegein wil de doorgaande fietsroute op het Liesboschterrein behouden. Dat heeft een grote meerderheid in de Raad uitgesproken door op initiatief van de PvdA een motie aan te nemen om de mogelijkheden van een tunnel te onderzoeken.

De Ravenswade krijgt eindelijk een vrijliggend fietspad. Deze weg is al 10 jaar een doorn in het oog van iedere fietser. Met het fietspad wordt dit deel van de doorgaande fietsroutes tussen Houten, Nieuwegein en Utrecht fors verbeterd en veiliger. Echter gelijktijdig komt er een nieuwe kruising met de Laagravenseweg. Die doorsnijdt het nu vrijliggende en doorlopende fietspad parallel aan de Laagravenseweg. Fietsers gaan hier straks wachten voor stoplichten. Een forse achteruitgang van de fietskwaliteit en dat terwijl doorgaande fietsroutes belangrijke verbindingen zijn. Dat vinden ook de gemeente Nieuwegein en de Provincie Utrecht, in hun mobiliteitsplannen staat immers de fietser op één.

Ondernemers op het Liesbosch bedrijventerrein willen de nieuwe afslag realiseren, omdat daarmee nieuwe bedrijvigheid mogelijk is zonder dat er (voor auto’s) een verkeersprobleem ontstaat. Het kan echter niet zo zijn dat de fietser daar de prijs voor betaald in de vorm van verminderde fietskwaliteit, veiligheid en wachttijd.

Er komen hier dagelijks 3000 fietsers langs, waaronder veel scholieren. Voor hen wordt de nieuwe kruising een extra belemmering. Het vraagt van scholieren vaak veel beheersing om voor de stoplichten te wachten. De Fietsersbond heeft hier de actie “wortelschieten” gevoerd om een doorlopende fietsverbinding zonder obstakels te behouden.

Daarom heeft de PvdA het initiatief genomen om samen met GroenLinks, CDA, D66, SP, IedersBelang en VSP een motie in te dienen die door de hele raad, behalve de VVD, gesteund werd. De motie verzoekt het college om samen met de Fietsersbond te zoeken naar mogelijkheden om een fietstunnel onder de nieuwe kruising te maken.