Nieuwe fractievoorzitter stelt zich voor

14 januari 2021

Beste Nieuwegeiners,

Vanaf 13 januari 2021 mag ik de fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Nieuwegein zijn. De stad waar ik al bijna dertig jaar woon. Ik heb hier op school gezeten, ik ben vanaf mijn tiende lid van tennisvereniging Rijnhuyse en mijn moeder en vrienden wonen hier. Dat ik op deze manier mag werken aan meer zekerheid in Nieuwegein brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, maar het is ook een grote eer.

Ik wil Marianne en Emiel bedanken voor het vertrouwen dat zij in mij hebben. Wij blijven samen werken aan een sociale, gezonde en gelukkige stad, want de waarden van de sociaaldemocratie verbinden ons.

Verbinding is alles

De verhalen, de vragen en de zorgen die er in Nieuwegein zijn, maken de lokale politiek. Deze wil ik horen van inwoners, verenigingen en organisaties, want juist die gesprekken helpen mijn in de zoektocht naar de gemeenschappelijke deler. De toegenomen onvrede en de afstand tussen samenleving en politiek vind ik ernstig en daarom is verbinding alles. Dat kan niemand alleen, dat moeten we samen doen.

Meer zekerheid

Als ik zie dat Nieuwegeiners al jaren op zoek zijn naar een betaalbare woning of als ik van vrienden hoor dat een vast inkomen niet vanzelfsprekend is, dan weet ik dat er veel te doen is. Want goed wonen en zonder financiële zorgen de maand doorkomen, is de basis voor een gezond bestaan.

Tijdens de coronacrisis hebben we meer dan ooit gemerkt dat de publieke sector ontzettend belangrijk is. Ik weet dat inwoners graag naar een buurtplein gaan om even van huis te zijn en ik hoor dat huishoudelijke hulp nodig is aan het begin van een dag. Dit wordt nu tijdelijk bemoeilijkt, maar het kan niet voor altijd worden gemist.

Een duurzame toekomst gaat over een beter milieu, zoals nieuwe energiebronnen en meer openbaar vervoer, maar het gaat ook over investeren in onze bibliotheek en het onderwijs. Ik word blij van het verhaal van een taalmaatje, die ook een kleine Nieuwegeiner helpt met lezen. Een paar uurtjes per week extra aandacht en er zijn weer nieuwe kansen gecreëerd.

Blijven kiezen

De verhalen van familie, vrienden en van veel Nieuwegeiners inspireren mij om te kiezen voor meer zekerheid in deze stad. Daar ben ik trots op en dat blijf ik als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid doen. Ik kan alvast zeggen en de ervaring leert: jouw vragen en zorgen zijn ook mijn vragen en zorgen, omdat ik ook gewoon Nieuwegeiner ben.

Vincent van Esch